Selasa, 19 Jun 2012

BAHAN ESEI


INDUSTRI PELANCONGAN
DAN PERHOTELAN HIJAU

Pelancongan berkonsepkan ‘Hijau’ member peluang kepada pelancong domestik dan manca negara meneroka landskap semulajadi Malaysia untk menikmati udara bersih dan melihat kepelbagaian hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan. Pelancongan hijau merupakan sub-sektor industry pelancongan yang paling pesat berkembang di serata dunia. Begitu juga dengan eko-pelancongan yang menjadi bentuk pelancongan yang pesat berkembang di negara ini dan menyumbang sebanyak 10% daripada pendapatan sector pelancongan negara.
gambar hiasan

Malaysia dikurniakan dengan pulau-pulau dan kawasan terumbu karang yang cantik. Ramai pelancong asing datang untuk menyaksikan dan menikmati keindahan semulajadi dan melakukan aktiviti snorkelling. Hasil daripada permintaan yang tinggi, jumlah kunjungan pelancong melebihi kapasiti muatan. Aktiviti rekreasi manusia dan juga faktor cuaca (28°-30° c) telah menyumbang kepada kelunturan karang. Kesan ini amat ketara apabila Jabatan Laut Malaysia telah menutup beberapa kawasan pulau taman laut. Penutupan ini telah dibuat pada 2 Julai sehingga 31 Oktober 2010, berikutan kelunturan karang yang mencapai tahap 60 hingga 90% (The Star, 2010). Penutupan sembilan lokasi penyelaman di Pulau Tioman dan Pulau Redang merupakan amaran awal kepada semua pihak berkepentingan untuk memainkan peranan dalam mengurangkan tekanan pada ekosistem laut yang rapuh. Penutupan itu merupakan salah satu usaha pemuliharaan batu karang di kawasan berkenaan.

Menurut laporan EcoMalaysia (2010) beberapa kawasan eko-pelancongan di Malysia menunjukkan tanda-tanda penggunaan berlebihan:

·         Wang Kelian di Perlis (batu kapur, gua-gua dan hutan)

·         Kenyir di Terengganu (tasik, aktiviti berperahu, trekking dan memancing)

·         Pulau kukup di Johor (mangrove, kehdupan liar dan makanan laut)

·         Lower Kinabatangan Sungai di Sabah (monyet belalai dan kehidupan liar)

·         Pulau Redang di Terengganu (ikan, terumbu karang dan persekitaran laut yang menarik)

·         Pulau Sipadan di Sabah (ikan, terumbu karang  dan persekitaran laut menarik)

Istilah hotel hijau (green-hotel) juga seringkali digunakan. Ini menggambarkan hotel yang berusaha untuk menjadi lebih mesra alam melalui kecekapan penggunaan tenaga, air dan bahan-bahan mesra alam disamping memberikan perkhidmatan yang berkualiti (Alexander, 2002). Sebanyak 10 hotel di Malaysia telah diiktiraf sebagai Hotel Hijau. Hotel dan resort yang diiktiraf sebagai “Green Leaf Hotel” telah Berjaya mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 20%, air 10%, kertas 10% dan sampah 20%.

Kepelbagaian alam sekeliling merupakan sumber asas pelancongan, di mana tanpa perlindungan, daya tarikan pelancongan akan hilang begitu sahaja. Pengusaha industry pelancongan dan perhotelan hijau yang bertanggungjawab perlu memelihara dan memulihara alam sekitar dengan menyimpan air, mengurangkan penggunaan tenaga dan mengurangkan sisa pepejal untuk menjamin peningkatan kualiti hidup generasi akan datang.

Sumber bahan: Majalah EraHijau-terbitan Jabatan Alam Sekitar Malaysia


Tiada ulasan: